Florin Țolaș

Conf. univ. dr. habil. Florin Țolaș

E-mail: florin.tolas@yahoo.com

Interese de cercetare:

FLORIN ȚOLAȘ este director de imagine, regizor, lighting designer, cadru didactic/conferențiar universitar habil., membru al Uniunii Cineaștilor din România – Asociația Operatorilor de imagine.

A absolvit Facultatea de Teatru, Cinematografie și Televiziune, București, specializarea Imagine film și televiziune. În 2009, a obținut titlul de doctor în domeniul Cinematografie și Media, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, București.

Are experiență atât în domeniul televiziunii (Digi24HD, Pro TV, Televiziunea Română), cât și în cel cinematografic, semnând, ca director de imagine, regizor sau scenarist, peste 40 de producții (filme de scurt și lungmetraj, seriale și emisiuni tv), selectate sau recompensate cu premii la festivaluri din SUA, Bulgaria, Slovacia și România.

Și-a început cariera academică în 2005, ca lector în cadrul Facultății de Cinematografie și Televiziune, Universitatea Media din București. Între anii 2010-2012, a ocupat funcția de decan a acestei instituții. Din 2011, este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

A publicat, ca unic autor, Specificul imaginii de televiziune – manual (Eikon 2012), Magia imaginii (Editura Universității Media 2010) și ca și co-autor Televiziuni de nișă – televiziunea de copii (C.E.D.C. 2006), Televiziuni de nișă – televiziunea de sănătate (C.E.D.C. 2006), Televiziunea – artă sau politică? (Editura Victor 2005), precum si articole in reviste de profil.


Arii și teme de cercetare doctorală

  • Expresia vizuală a realității în filmul documentar
  • Mijloace de expresie vizuală specifice operatorului de film și televiziune
  • Evoluții și tendințe actuale în iluminarea cadrului cinematografic și de televiziune

Comentariile sunt închise.