Marian Popescu

Prof. univ. dr. Marian Popescu

::: publicații :::

E-mail: marianpopes@gmail.com
Pagină web: www.marianpopescu.arts.ro
Facebook: www.facebook.com/integritateacademicaUB/
Tel: 0744787589

Interese de cercetare:
Teatrul și Cultura digitală, Vorbirea în public, Sub-cultura plagiatului

Absolvent de Filologie (Română-Engleză), doctor în Filologie, susține cursuri și seminarii din 1991. Activitate didactică în București (Academia de Teatru și Film/UNATC, Universitatea din București – membru fondator Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Litere, Jurnalism și Științele Comunicării), Sibiu -Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, unde a înființat și condus la începutul ei  Catedra de artă teatrală, Constanța – Universitatea “Ovidius”, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Université d’Artois și Université Rennes 2 – Franța. A propus și susținut 16 cursuri noi pentru învățământul teatral și filologic, în română, engleză și franceză. Susține ateliere și cursuri de Vorbire în public și în mediul de afaceri. Contribuie la înființarea în 2009 a Școlii doctorale pe domeniul Teatru la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca unde este în prezent coordonator de teze de doctorat pe domeniul Teatru și profesor asociat (susține cursul Teatrul Anatomic).

Critic de teatru cu activitate din 1975, autor a 7 cărți despre teatru, articole științifice, conferințe în România și Moldova și în alte țări în engleză și franceză (Franța, Anglia, Ungaria, Polonia, Olanda), cercetări în domeniul Artelor spectacolului și Literatură, editor, animator al vieții teatrale din România, traducător din dramaturgia  engleză,  expert independent invitat  al  Education, Audiovisual, and Culture Executive Agency (European Commission). Premii pentru critică teatrală ale revistelor culturale și UNITER. Membru fondator și primul vicepreședinte executiv al Uniunii Teatrale din România (UNITER, 1990-1994) unde înființează și va conduce prima editură exclusiv teatrală din România, UNITEXT precum și revista “Semnal teatral” (1992-1996). Membru în Consiliul consultativ, revista TheatreForum (1998-2004), Universitatea San Diego, California, SUA.

Decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler de către Regele Mihai I pentru “profesionalismul și înaltul nivel cultural cu care își aduce aportul la cunoașterea și aprecierea teatrului contemporan românesc prin critica și scrierile sale”. Din 2012, susține rubrica trimestrială “Scenele publicului’ în “Scena.ro”.

Conduce Comisia de Etică a Universității din București (2012-2016), afirmă și sprijină condiția etică, integră a universității românești, atât în țară cât și în străinătate (Consiliul Europei, ETINED 2016). ). În 2015, Premiul Grupului pentru Dialog Social pentru că a reușit , împreună cu colegii din Comisia de etică, “ în pofida imenselor presiuni politice şi administrative, să stea vertical în faţa imposturii intelectuale”.

În prezent (din 2017), consilier pentru România al Institut de Recherche et d’Action sur la Fraude et Plagiat Académique (Geneva). A înființat (2017) și coordonează în prezent CARFIA (Centrul de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București.


Arii și teme de cercetare doctorală

 • Teatrul anatomic și Reprezentările corporale în cultura digitală
 • Vocea în spațiul public
 • Copie, Imitație și Plagiat în epoca internetului
 • Avatarurile anatomiei în Antichitate şi Renaştere
 • Sănătatea ca ideal şi practică. Percepţia omului bolnav
 • Reprezentarea corpului social în Antichitate şi Renaştere
 • Sfera Puterii şi modelul anatomic
 • Teatrul și Scena Iluziilor optice și a Mașinilor
 • Modernitatea şi Reprezentarea anatomică
 • Artele spectacolului şi Imaginarul: corpul prezent, corpul absent
 • Reprezentări ale corpului social în Modernitate
 • Spectacolul tehnologiei, spectacolul corpului. Anatomia îndepărtării
 • Despre Societatea ca Spectacol

Comentariile sunt închise.